Așezare geografică

AŞEZAREA GEOGRAFICĂ

Comuna Câmpulung la Tisa este aşezată în partea de nord a judeţului Maramureş, pe malul stâng al Tisei, pe o câmpie îngustă, de unde îi vine şi numele. Altitudinea maxima este de 280 m de la nivelul mării. Partea de sud este mărginită de Munţii Oaşului – vârful Piatra , spre vest se învecinează cu comuna Săpânţa, iar spre est cu comuna Sarasău . În ambele comune amintite populaţia este de naţionalitate română.

Comuna se întinde pe o lungime de 3 km, iar numărul locuitorilor se ridică la 2485.

CLIMA 

Clima din această zonă a ţării este temperat – continentală .

Cele patru anotimpuri caracterizează clima locală. Verile sunt răcoroase, iar iernile destul de blânde. Temperatura maximă din timpul verii este circa 30 grade Celsius, iar în timpul iernii circa – 30 grade Celsius. Primul îngheţ apare aproximativ pe la 15 noiembrie, iar ultimul în jurul datei de 1 aprilie.

Cantitatea medie a precipitaţiilor este de 800 mm anual.

Vânturile dominante :

– dimineaţa bate un vânt dinspre est spre vest, iar după masa dinspre vest spre est
– vara vânturile din nord
– vest aduc precipitaţii mai mult sau mai puţin abundente;
– iarna se resimt influenţe baltice care aduc zăpadă şi ger;

RELIEFUL ŞI HIDROGRAFIA

Îmbinate într–un mod armonios în comuna noastră, se găsesc cele trei mari podoabe ale pământului : ape, dealuri, păduri.

Comuna se întinde pe terasa stângă şi bogată a râului Tisa, situată în partea de est a munţilor vulcanici ai Oaşului. Dealurile domoale se întind spre sud fiind fertile şi benefice unei bune agriculturi. Ogoarele sunt mai puţine pe dealuri, în schimb predomină livezile bogate şi fâneţele mirositoare al căror parfum îmbie pe oricare trecător.

Spre sud dealurile devin mai înalte. Coastele lor sunt acoperite cu bogate păduri de stejari, fagi şi conifere.

Păşunile din aceste zone constituie o altă bogăţie remarcabilă a comunei. Dealurile terasate dinspre nord sunt acoperite cu pomi fructiferi. Aici îşi au izvorul numeroase văi şi părâiaşe a căror apă curge liniştit. Părâul Koholaz curge dinspre sud spre nord, în valea care-i poartă numele, iar apa lui se menţine aproape tot timpul verii. Mai spre vest curge părâiaşul Szaszmate, care în timpul verii se seacă.

De la Borkut şi de la Hosszuberc izvoreşte părâul – Bik –, care este bogat în apă aproape tot timpul anului.

Din apropierea râului Tisa nu lipsesc nici bălţile, care sunt bogate în peşti.

Cursul Tisei este neregulat. Se găsesc terenuri inundabile care sunt în perspectiva de indiguire. Cantitatea apelor scade în timpul verii. Precipitaţiile sunt mai puţine ( 800 mm anual).

Solul pe care este situată comuna este, în general stabil. Cu toată această stabilitate alunecările de teren nu sunt excluse, ex. la Szidor, Kontos şi Malnas. Ele se datorează faptului că lespezile pe care sunt aşezate alunecă în urma ploilor.

Solurile existente sunt variate :

  • sol lutos - nisipos aluvionar pe malul Tisei ;
  • podzolul - sol acid, fiind necesare îmbunătăţiri pentru a se pune în cultură;
  • brun roşcat de pădure în zonele deluroase;

Putem afirma că solurile din comună sunt argiluviloase .

Extra Small
Small
Medium
Large